Hautaustoimisto

Surun kohdatessa omaisten voimat ovat usein koetuksella ja järjesteltävää paljon. Meidän tehtävänämme on auttaa kaikissa läheisen poismenoon liittyvissä käytännön asioissa koko ammattitaidollamme. Apua tarvitaan yleensä paitsi arkun tai uurnan valinnassa sekä hautajaisten ja muistotilaisuuden järjestelyissä myös esimerkiksi yhteydenpidossa viranomaisiin ja sairaalaan, kuolinilmoituksen laatimisessa, hautapaikan hankkimisessa ja jopa perunkirjoituksessa. Tunnemme myös paikkakunnan tavat ja perinteet ja otamme ne tarvittaessa huomioon.

Sovittaessa järjestämme hetken, jolloin voitte kohdata vainajan viimeisen kerran jättääksenne henkilökohtaiset hyvästit.

Arkku, Uurna

Arkun tai uurnan valinnalla on läheisille yleensä erityisen tärkeä merkitys ja usein sen toivotaan kuvastavan menehtyneen elämää ja persoonallisuutta jollain tavalla. Kaikki valinnat ovat kuitenkin yhtä oikeita ja merkityksellisiä. Myös tavat ja perinteet voivat ohjata esimerkiksi muodon, materiaalin tai värin valinnassa. 

Arkkujen ja uurnien ympäristöystävällisyydellä on nykyisin entistä suurempi merkitys. Käyttämämme materiaalit ovat ekologisia ja esimerkiksi arkkujen verhoilukangas puuvillaa tai pellavaa. Arkkujen ja uurnien valikoimamme on laaja ja eri hintaisia vaihtoehtoja runsaasti. Autamme mielellämme sinua valinnassasi.

Katso valikoimamme arkuista ja uurnista:

Siunaustilaisuus

Hautajaiset ovat viimeinen hyvästi menehtyneelle ja muisto niistä säilyy yleensä läpi elämän. Meille onkin tärkeää tehdä tilaisuudesta mahdollisimman onnistunut ja osallistujien toiveiden ja persoonallisuuden mukainen.

Siunaustilaisuus järjestetään yleensä kotiseurakunnan kirkossa tai siunauskappelissa.

Jäähyväishetki

Jäähyväishetki on tilaisuus, jossa vainaja hyvästellään arkun kannen ollessa auki ja se on usein tärkeä osa surutyötä. Tilaisuus antaa mahdollisuuden nähdä ja koskea vainajaa tai laittaa arkkuun jonkin pienen muistoesineen, kuten kukan, valokuvan tai muuta henkilökohtaista.

Tilaisuudessa voidaan myös lukea rukous tai laulaa virsi.

Kuljetus

Me huolehdimme arkun kuljetuksesta sairaalasta tai muualta kappeliin tai ruumishuoneelle, sekä edelleen hautapaikkaan tai krematorioon, ellei se ole kirkon tai kappelin välittömässä läheisyydessä.

Muistotilaisuus

Siunaustilaisuuden jälkeen vieraat voivat kokoontua muistelemaan vainajaa muistotilaisuuteen, ja usein se onkin tärkeä osa hautajaisia. Muistotilaisuus järjestetään usein seurakuntasalissa, muussa sopivassa tilassa tai kotona. Muistotilaisuudessa on usein kahvitarjoilu, mutta vainajaa voidaan muistella myös aterian ääressä.

Kuolin- ja kiitosilmoitukset

Kuolinilmoitus ei ole ainoastaan ilmoitus vainajan poismenosta, vaan usein se on myös kutsu siunaustilaisuuteen. Se voidaan julkaista lehdessä joko tilaisuutta ennen tai sen jälkeen, tarkoituksesta riippuen. Siunaustilaisuuden jälkeen julkaistussa ilmoituksessa kiitetään yleensä samalla osallistumisesta siunaustilaisuuteen.

Autamme mielellämme molempien ilmoitusten laatimisessa ja hoidamme niihin liittyvät yhteydet lehtiin.

Ohjelmalehtinen

Autamme tarvittaessa siunaustilaisuuden ohjelmalehtisen suunnittelussa ja painamisessa. Ohjelmalehtisessä kerrotaan yleensä vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinpäivät, kuvaillaan seremonian kulku ja kerrotaan papin, kanttorin ja mahdollisten esiintyjien nimet sekä laulettavat virret ja esitettävät musiikkikappaleet.

Kukat

Kukat tekevät hautaustilaisuudesta arvokkaan ja vaikuttavat sen tunnelmaan, ja siksi arkkukoristeen ja muiden kukka-asetelmien suunnitteluun kannattaa varata aikaa. Autamme mielellämme hautajaisten kaikkiin kukka-asetelmiin ja -tervehdyksiin liittyvissä asioissa.

Hautapaikka

Yleensä hautapaikka sijaitsee oman kotiseurakunnan hautausmaalla. Jos vainajalla kuitenkin on yhteyksiä toisiin seurakuntiin, on hautaus usein mahdollista toimittaa myös sellaisessa.

Hautapaikkavaihtoehtoja on useita:

  • Arkkuhauta yhdelle tai useammalle (2-4) arkulle
  • Uurnahauta yhdelle tai useammalle (6-8) uurnalle
  • Uurnalehto (tuhka haudataan tai sirotellaan lehtoon ilman hautakiveä tai määrättyä paikkaa)

Tuhka voidaan sirotella myös mereen, metsään tai muuhun määrättyyn paikkaan maanomistajan allekirjoittamalla kirjallisella luvalla.

Hautakivi

Hautaustoimistossa on hautakiviesitteitä joita voi lainata myös kotiin. Useimmilla hautakiviä toimittavilla yrityksillä on myös kotisivut joilla eri hautakivivaihtoehtoja esitellään laajasti. Eri hautakivivaihtoehtoihin voi tutustua myös hautausmaalla ja mieleisistä kivistä ottaa kuvia. Usein hautakivi on mahdollista tehdä yksilöllisten toiveiden mukaisesti.

Hautausjärjestelyni-vihkonen

Hautaustoimistojen liitto julkaisee Hautausjärjestelyni-vihkosta, johon voi täyttää toiveensa omien hautajaistensa järjestämisestä. Sen avulla voi varmistaa, että omista hautajaisista tehdään sellaiset kuin itse haluaisi. Vihkonen kannattaa säilyttää tärkeiden asiapapereidensa joukossa ja halutessaan toimittaa siitä kopion hautaustoimiston säilytettäväksi.

Perunkirjoitus

Perunkirjoitus on tilinpäätös vainajan varallisuudesta ja veloista kuolinhetkellä. Perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Autamme sinua löytämään perunkirjoituksen suorittajan omalta kotipaikkakunnallasi.

Päivystämme vuorokauden ympäri

Onko sinulla kysyttävää hautajaisista tai muusta kuolemaan liittyvästä? Soita meille milloin tahansa niin autamme sinua mielellämme.

0400 473 391